26 Mayıs 2025

Mine Ataman’dan BESST-İVAL’25’te Etkileyici Konferans: “Beyaz Yakadan Yeşil Yakaya”

Üniversitemiz MEYOK tarafından BESST-İVAL’25 etkinlikleri kapsamında ‘’Yeşil Etki’’ konferansı düzenlendi. Mavi Salonda gerçekleşen etkinliğe Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, MEYOK Koordinatörü ve Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Özgür Selvi ile Meslek Yüksekokulları Müdürlerimiz, akademik ve idari personelimizin yanı sıra öğrencilerimiz katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, “Artık çevrenin, doğanın, özellikle de yeşilin korunmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemin içerisindeyiz. Ben yaş itibarıyla sizlerden biraz daha büyük biri olarak geçmişle bugünü kıyasladığımda, bir zamanlar ‘küresel ısınma’ gibi kavramların sadece birer teorik tartışma konusu olduğunu hatırlıyorum. Bugün ise çevremizdeki yeşili, doğayı gerçekten aramaya, özlemeye başladık. İşte bu nedenle, 2025 yılının akademik takviminin son günlerine yaklaşırken, çevre bilincini artırmak, farkındalık oluşturmak ve sizleri alanında değerli isimlerle bir araya getirmek amacıyla BESST-İVAL’25’i düzenlemiş bulunuyoruz. Bilim, eğitim, sanat, spor ve teknoloji başlıklarını bir araya getiren bu etkinliğin açılış gününde, çok kıymetli bir konuğu ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğumuzu özellikle ifade etmek isterim. Umuyorum ki bugün buradan yalnızca bilgiyle değil, aynı zamanda bir ev ödevi ile yani; üzerinde düşüneceğiniz, sorgulayacağınız ve belki de harekete geçmenize vesile olacak bir fikirle ayrılacaksınız.” dedi.
Açılış konuşmasının ardından Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Mine Ataman’ın “Yeşil Etki” konulu konferansına geçildi. Mine Ataman, ‘’Bugün ne kendi dünyamızı yaşıyoruz ne de gerçek gezegeni yaşıyoruz. Manipülatif bir dijital dünyada, sosyal medyanın gezegeninde özgürlük illüzyonuna kapılmış durumdayız.  Tarım ise bitmiş gibi gösteriliyor; gençlerin %90’ı çiftçi olmak istemiyor. Çünkü sosyal medyada tarım çok şık görünürken, gerçek köy hayatı zor, itibar görmeyen, angaryayla dolu bir iş. Ancak dünya değişiyor ve ‘yeşil yaka’ diye yeni bir kavram doğuyor: Tarım artık teknoloji ve bilimle iç içe. Artık dijital çobanlar, yazılımcılar, mühendisler ve girişimciler bu alanda yer alabilir. Tarım, iklim kriziyle mücadele eden, zorlu ama insanlığa hizmet eden bir meslek. Dünya çiftçiliği yeniden tanımlamamız gerektiğini söylüyor; daha bilimsel, dijital ve multidisipliner. Afrika Birliği’nin dediği gibi, 2030’a kadar alternatif proteinler ve yapay gıdalar hayatımıza girmeli. Artık mesele sadece tohum değil, mühendislik ekmektir. Yeter ki biz ‘Beyaz yakadan yeşil yakaya’ geçmeyi seçelim, geçmişteki Yeşil Devrimi şimdi yeniden başlatalım. O zaman o yaşlı eller ve köylüler bize yol açacak. Gerçek özgürlük kendi yolunu seçmektir. Ve o yol bazen toprağa dönmektir.” şeklinde konuştu.
Program, MEYOK Koordinatörü ve Kırıkkale Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Özgür Selvi ve Meslek Yüksekokulları Müdürlerinin Mine Ataman’a hediye vererek toplu fotoğraf çekilmesi ile sona erdi.